CBSE Class 12 Physics Notes, Free PDF download of CBSE Class 12 Physics revision notes and short key-notes to score more marks in your exams, prepared by our expert Physics teachers from the latest edition of CBSE (NCERT) books.

Trending Topics

Saturday, April 25, 2020

GK Questions and Answers on Types of Viruses in Science

Viruses replicate inside the host cell. They are non-cellular, microscopic infectious agents. They contain either an RNA or DNA genome that is surrounded by a protective virus coded protein coat. How viruses are transmitted, types of viruses, viral diseases, etc.
 Let us solve questions on viruses and their types.

GK Questions and Answers on Types of Viruses in Science
GK Questions and Answers on Types of Viruses in Science @www.rishabhdaksh.in

GK Questions and Answers on Types of Viruses in Science

Viruses can infect animals, plants, fungi, and bacteria. The virus sometimes can cause a disease that may be fatal. Some virus may also have one effect on one type of organism, but a different effect on another. Viruses cannot replicate without a host so they are classified as parasitic.

1. Which of the following diseases are caused due to a virus?
A. Ebola
B. AIDS
C. SARS
D. All the above
Ans. D
Explanation: Viral diseases are diseases that are caused due to virus namely AIDS, Ebola, Influenza, SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), Chikungunya, Small Pox, etc.

2. Name the virus that is transmitted through the biting of infected animals, birds, and insects to a human?
A. Rabies Virus
B. Ebola Virus
C. Flavivirus
D. All the above
Ans. D
Explanation: Transmission of the virus through the biting of infected animals, birds, and insects to humans is known as Zoonoses. Examples: Rabies virus. Alphavirus, Flavivirus, Ebola virus, etc.

3. Based on host range, viruses are classified into:
A. Bacteriophage
B. Insect virus
C. Stem Virus
D. Both A and B
Ans. D
Explanation: There are four different types of viruses based on the type of host namely Animal viruses, Plant viruses, Bacteriophage and Insect virus.

4. In the host cell, replication of RNA virus took place in...
A. Nucleus
B. Cytoplasm
C. Mitochondria
D. Centriole
Ans. B
Explanation: An example of the replication of the virus within the cytoplasm in the host cell is all RNA virus except the influenza virus.

5. Which of the following statement is correct about viruses?
A. Viruses do not contain a ribosome.
B. Viruses can make protein.
C. Viruses can be categorised by their shapes.
D. Both A and C are correct
Ans. D
Explanation: Viruses do not contain ribosomes, so they cannot make proteins. That is why they are dependent on their host. Viruses have different shapes, sizes and can be categorised by their shapes.

Coronavirus: Top GK Questions and Answers


6. Name the virus that covers himself with a modified section of the cell membrane and create a protective lipid envelope?
A. Influenza virus
B. HIV
C. Neither A nor B
D. Both A and B
Ans. D
Explanation: Some viruses cover themselves with a modified section of the cell membrane by creating a protective lipid envelope example the influenza virus and HIV.

7. A virus can spread through:
A. Contaminated food or water
B. Touch
C. Coughing
D. All the above
Ans. D
Explanation: Viruses can spread through touch, exchanges of saliva, coughing or sneezing, contaminated food or water and also through insects that carry them from one person to another.

8. After which period virus replicates in the body and starts to affect the host?
A. Incubation period
B. Uncoating
C. Penetration
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Virus replicates in the body and starts to affect the host after a period known as the incubation period and symptoms may start to show.

9. Double-stranded DNA is found in which viruses?
A. Poxviruses
B. Poliomyelitis
C. Influenza viruses
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Double-stranded DNA is found in poxviruses, the bacteriophages T2, T4, T6, T3, T7, Lamda, herpes viruses, adenoviruses, etc.

Coronavirus Treatment Plasma Therapy

10. A virus is made up of a DNA or RNA genome inside a protein shell known as:
A. Capsid
B. Host
C. Envelope
D. Zombies
Ans. A
Explanation: A virus that is made up of a DNA or RNA genome inside a protein shell is known as a capsid. Some viruses have an external membrane envelope.

These are a few questions related to viruses, types, structure, classification, etc.

No comments:

Post a Comment

Have Any Query ? Ask Here or Comment...