CBSE Class 12 Physics Notes, Free PDF download of CBSE Class 12 Physics revision notes and short key-notes to score more marks in your exams, prepared by our expert Physics teachers from the latest edition of CBSE (NCERT) books.

Trending Topics

Saturday, April 25, 2020

GK Questions and Answers on Coronavirus COVID-19

COVID-19 positive cases in India crosses 23000 and deaths more than 700. A novel (new) coronavirus was first detected in Wuhan city, Hubei Province, China. What is coronavirus (COVID-19)? Let us solve a quiz based on coronavirus.

GK Questions and Answers on Coronavirus COVID-19
GK Questions and Answers on Coronavirus COVID-19 @www.rishabhdaksh.in

GK Questions and Answers on Coronavirus COVID-19

COVID is spreading globally but important is to take necessary measures. Coronavirus disease is named by the World Health Organisation on 11 February, 2020 as "COVID-19". World Health Organisation (WHO) declared a global emergency on 30 January, 2020. An investigation is going on to determine more about this outbreak.

1. Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition?
A. Plasma Therapy
B. Solidarity
C. Remdesivir
D. Hydroxychloroquine
Ans. A
Explanation: Plasma Therapy or Convalescent Plasma Therapy is a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition.

2. How does Coronavirus transmit?
A. When a person sneezes or cough, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces.
B. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes or mouth, he or she can get an infection.
C. If the distance is less than 1 meter from the infected person.
D. All the above are correct.
Ans. D
Explanation: Coronavirus (COVID-19) transmits through the above-mentioned options.

3. What happens to a person suffering from COVID-19?
A. Around 80% of the people will require no treatment as such and will recover on their own.
B. Around less than 20% or a small proportion may need hospitalisation.
C. A very small proportion basically suffering from chronic illness may need admission in an Intensive Care Unit (ICU).
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: A person who develops COVID-19: Majority of the people (80%) does not require treatment and will recover on their own, small proportion (less than 20%) may need hospitalisation and a very small proportion who are underlying chronic illness may need to admit in an ICU.

4. In which age group the COVID-19 spreads?
A. COVID-19 occur in all age groups.
B. Coronavirus infection is mild in children.
C. Older person and persons with pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illness.
D. All the above are correct,
Ans. D
Explanation: COVID-19 occur in all the age groups. But according to AIMS the infection of coronavirus is mild in children. Persons are at risk who are old and a person suffering from some medical conditions like high blood pressure, cancer, lung disease, diabetes, heart disease.

CORONAVIRUS VACCINE IN DEVELOPEMENT


5. What is Coronavirus?
A. It is a large family of viruses.
B. It belongs to the family of Nidovirus.
C. Both A and B are correct
D. Only A is correct.
Ans. C
Explanation: Coronaviruses are a large family of viruses and belong to the Nidovirus family or Nidovirales order, which includes Coronaviridae, Arteriviridae, and Roniviridae families.

6. World Health Organisation on 11 February, 2020 announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel coronavirus outbreak? What is the new name of the disease?
A. COVID-19
B. COVn-19
C. COnV-20
D. COnVID-19
Ans. A
Explanation: WHO named the disease that is caused by the novel coronavirus as COVID-19.

7. The first case of novel coronavirus was identified in .....
A. Beijing
B. Shanghai
C. Wuhan, Hubei
D. Tianjin
Ans. C
Explanation: The first case of novel coronavirus was identified in Wuhan, Hubei Province, China.

8. Which of the following diseases are related to coronavirus?
A. MERS
B. SARS
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Coronavirus may cause illness from the common cold to more other serious diseases like Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

9. Mild Symptoms of Novel coronavirus are:
A. Fever
B. Cough
C. Shortness of breath
D. All the above
Ans. D
Explanation: People infected with novel coronavirus or 2019-nCoV reported with mild symptoms namely fever, cough and shortness of breath. Whereas other common symptoms may include runny nose, headache, sore throat, a general feeling of unwell, etc.

10. From where coronavirus got its name?
A. Due to their crown-like projections.
B. Due to their leaf-like projections.
C. Due to their surface structure of bricks.
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Due to their crown-like projections on the surfaces coronaviruses got their name. The virus resembles a crown when viewed under an electron microscope. "Corona” in Latin means "halo" or "crown".

11. What are the precautions that need to be taken to protect from the coronavirus?
A. Cover your nose and mouth when sneezing.
B. Add more garlic into your diet.
C. Visit your doctor for antibiotics treatment
D. Wash your hands after every hour.
Ans. A
Explanation: According to WHO, a person can take precautions by covering the nose and mouth while sneezing via tissue or an elbow. Then, immediately throw the tissue into a closed dustbin.

I hope, you got ample knowledge regarding coronavirus through questions and answers.

3 comments:

  1. You completed certain reliable points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will agree with your blog. coronavirus cleaning services

    ReplyDelete
  2. Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. coronavirus cleaning services

    ReplyDelete

Have Any Query ? Ask Here or Comment...